groene_thee_matcha
Matcha 抹茶

Matcha wordt gemaakt van dezelfde thee als gyokuro. De schaduw thee wordt echter na het stomen en drogen gemalen tussen stenen, wat een groen poeder oplevert. Alle handelingen, van pluk tot malen, worden met de hand uitgevoerd. Dit is een behoorlijk arbeidsintensief werk, het malen is een kunstvorm op zich, en het malen van 30 gram matcha kost ongeveer een uur!

Matcha wordt gebruikt in de traditionele Japanse theeceremonie. De thee die bij de theeceremonie wordt gedronken is een dikke drank, koicha, gemaakt met matcha. Hiervoor neemt men een halve theelepen matchaper kop heet water, van 80 °C. Met een bamboe garde (chasen) klopt men de matcha door het water, totdat er geen klontjes meer zijn. Naast de zoete koicha is er ook nog een dunnere variant, usucha (kwart theelepel matcha per kop heet water) die een iets meer bittere smaak heeft.

Naast het traditionele gebruik van matcha zijn er tegenwoordig vele toepassingen, in zoet banket, chocolade en ijs. Daarnaast is de Macha Latte een populaire drank.