Dubbelklik hier om de afbeelding te veranderen
Groene thee
Lekker en gezond

Groene thee wordt net als zwarte thee gemaakt van de bladeren van de thee plant (Camellia Sinensis) die van oorsprong voorkomt in Zuid-Oost Aziƫ. Wanneer de plant vier jaar oud is kunnen de jonge bladeren voor het eerst geoogst worden. Voor een goede kwaliteit thee worden alleen de toppen en hooguit de eerste drie bladeren met de hand geplukt.

Na de pluk kan de thee worden gefermenteerd, zodat men zwarte thee krijgt. Om groene thee te maken wordt de thee echter direct na de oogst gestoomd, zodat het fermentatieproces niet kan plaats vinden en de thee groen en vers blijft. Het stomen van de thee zorgt ervoor dat alle waardevolle bestanddelen behouden blijven in de thee. Na het stomen wordt de thee gedroogd en meerdere malen gerold. Uit de ruwe thee, de aracha, die nu ontstaan is, worden de takjes uitgesorteerd en nadat verschillende thee-partijen samen worden gevoegd op basis van smaak, het blenden, heeft men groene thee.

Groene thee is er in verschillende soorten en kwaliteiten. Er zijn twee belangrijke groepen te onderscheiden: thee die in de volle zon groeit en thee die in zich in de schaduw ontwikkeld.